De geschiedenis van het st. Ambrosius gilde uit Haarsteeg.

 

Ons gilde bestaat pas kort in verhouding tot andere gilden, die soms 350 jaar oud zijn.

Bewijzen voor het bestaan van ons Gilde voor die tijd zijn er wel, maar niet in de vorm

van gildezilver of attributen van voor 1899. Dat het een bijenhouders gilde was klopt wel

met de vegetatie die er toen bestond in de polders en binnendijkse akkers.

Te weten de ratelaar op de kalkrijke poldergrond en hop, koolzaad en vlinderbloemigen

op de akkers. Een paradijs voor bijen die voor veel mensen in deze omgeving de

broodnodige variatie brachten op het menu van alledag, namelijk Honing.

Maar goed, in 1950 heropgericht onder de authentieke naam van Sint Ambrosius,

de beschermheilige van de imker.

De grote animator voor deze heroprichting was Andre van Bijnen (Andre de Kit).

Een aantal namen als medeoprichters zijn :

Jo de Gouw (‘t Kanon), Woutherus van Bokhoven (Therus ‘t Bosje), Diel van Beurden , Antoon Timmermans, Has Beekmans (Has Beek) en J. Verhoeven (Koos van Tinuske Verhoeven).

  

Over bijen werd niet meer gesproken, ze wilden een schuttersgilde.kogeltang 1-2 4103b 200x143

Men is begonnen met het plaatsen van een schutsboom en men schoot met oude legergeweren met kogels van 9mm. Het gewicht van een dergelijke kogel varieerde van 22 tot 27 gram. Het verschil zat in de mal waarin de kogels werden gegoten (men deed dit toen nog zelf). Menig stuk lood, al of niet dienstdoend werd gebruikt om “te smelten” tot kogel. Al snel sloot men zich aan bij de Langstraatse Schuttersbond (L.S.B.). Menige sterke verhalen doen hierover de ronde , maar met schieten ging het goed ( en met kwaai jongens streken nog beter).Men meldde zich ook aan bij de kring Maasland. Dit gebeurde dankzij de inzet van Jo van den Broek (secretaris) en de betrokkenheid van de bestuursleden van de kring Maasland, te weten Jan van de Mortel (hoofdman) en Jan Toorians (deken schrijver).

  

Het kostumeren was tot 1975 bijzaak. Een sjerp om, een geleende tamboer (wel met een trom van het gilde) en een vaandel uit 1958. De Koning en de Hoofdman in een geleend zwart pak met hoge hoed een “billentikker”. Zo trok men uit naar gildedagen, koning schieten en andere hoogtijdagen voor ‘t gilde. Het was al geslaagd als men al plezier had. Vanaf 1975 veranderde de aankleding en uitmonstering. De eerste eigen tamboer (Jan Beekmans) werd opgeleid en er kwamen eigen vendeliers. In 1981 gingen we voor het eerst naar een gildedag in Haaren met de uitdossing die we nu nog hebben. Zwart pak, gele blouse, hoed met veer en een paarse sjerp. Zilverdragers kregen speciale vesten om het verdiende zilver van de afgelopen jaren in de optocht mee te dragen. In 1988 hebben we een nieuw vaandel gekocht (kosten Hfl. 5600,-). In 1990 hebben we van de gemeente ons eigen terrein gekregen toen we moesten vertrekken bij cafe ’t Kanon. Hoogtijdagen voor ons gilde zijn er nogal wat: Om de twee jaar ‘t koning schieten op een houten vogel. De jaarlijkse statiedagen, maar ook de kleine gildedag in 1975 en de kring gildedag in 1980. De gezamenlijke gildedag met de vier andere gilden uit de toenmalige gemeente Vlijmen in 1996. Ons gouden jubileum op 8 januari en 10 september 2000 hebben we gevierd met een kleine gildedag op ons eigen terrein aan de oude haven in Haarsteeg. Grote veranderingen op ons schietterrein in 2004 en 2005 waren de realisatie van vier automatische luchtbuksbanen (gereed in 2004) en de schietpalen zijn aangepast aan de nieuwe milieuwetgeving met betrekking tot het opvangen van het lood van de kogels. (gereed in maart 2005) De kring gildedag op 21 mei 2006 was een belangrijke nieuwe mijlpaal op ons programma. Ondanks het slechte weer in de laatste dagen voorafgaand aan de gildedag, is deze dag voor ons succesvol verlopen. Op dit moment zijn we weer druk bezig met het verfraaien van ons gilde. Er worden nieuwe vendelstokken, vendels, en kleding aangeschaft. En ook ons schietterrein dat er nu prima bij ligt wordt door enkele van onze eigen leden uitstekend bijgehouden.